Göra eget biokol

Nedan följer beskrivningar av några enkla metoder för att tillverka biokol i liten skala för eget bruk. Vid alla aktiviteter som innehåller höga temperaturer, eld och gas bör man vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Barn som vill göra biokol bör alltid vara i sällskap med en vuxen.

Burk i brasa

Enklaste sättet att framställa kol i liten skala är att ta en metallburk, fylla den med träbitar, göra hål i locket med t.ex. en spik eller syltrycka, sätta på ett lock och lägga burken i en eld, t.ex. i en kakelugn. Alternativt kan man använda en gammal gryta i rostfritt stål och spänna fast locket med ståltråd. Böj gärna ut lockets kant lite grann på något ställe så att pyrolysgasen lättare kommer ut. På bilden nedan syns hur gasen förbränns när den strömmar ut vid grytans övre delar.

 

Kombinerad pyrolysugn och spis

Du behöver 2 tunnor, en större och en mindre. Den mindre tunnan ska få plats i den stora tunnan. Den större tunnan gör du hål i nederdelen för att få in luft. Om du har ett lock till den mindre tunnan gör hål i locket. Fyll den mindre tunnan med grenar, kvistar eller annat material som du vill kola. Ställ den mindre tunnan upp och ner i den större tunnan. Med andra ord så att locket med hålen hamnar i botten på den stora tunnan. Meningen med det är att pyrolysgasen som produceras när kolningsprocessen är igång skall komma ut i elden oc brinna upp. När du nu har lilla tunnan i den större fyler du denna med t.ex. grenar och kvistar. Tänd på från toppen för att påbörja kolningsprocessen. Det kan vara nödvändigt att fylla på med biomassa i stora tunnan för att få allt material i lilla tunnan till biokol. Det finns mängder av olika sätt att göra detta på så förslagsvis surfa runt på nätet för att hitta just din favorit.

Trädgårdsanläggning

”Jamaican Drum” påminner om ”burken i brasan” men till skillnad från den är retorten inte omgiven av samma intensiva eld. Pyrolysgasen måste därför hanteras på något bra sätt för att förbrännas helt. I denna retort använder man därför bränngasen från pyrolysprocessen till att fortsätta pyrolysen och bränner upp de miljöfarliga gaserna. Processen ger på köpet mindre vedförbrukning.

Kon-Tiki

Denna anläggningen kräver svetsningskunskaper men är mycket effektiv och kräver lite bearbetning av biomassan. Den är utformad som en tratt och passar perfekt när det är dags för vårstädning i trädgården. För att lära dig mer om teorin bakom denna anläggning klicka här. Filmen nedan visar hur anläggningen konstrueras och används.