Göra eget biokol

Göra eget biokol

Äntligen poppar ordet biokol upp i både tidningar, radio och på tv. Allt fler med intresse för odling och jord får upp ögonen för de möjligheter som inblandning av biokol kan ge. Detta har lett till att en av de vanligaste frågorna som ställs till Branschföreningen Biokol Sverige är ”Var kan jag köpa biokol?”. Faktum är att det är svårt att hitta biokol att köpa. Producenterna är få och hittar man en produkt är det ofta en blandning av jord och biokol. Vi hoppas att det snart dyker upp fler biokoltillverkare som kan tillgodose marknaden, men tills dess kan man göra sitt eget. Nedan får du en beskrivning av hur du enkelt kan göra biokol och ta vara på överskottsenergin.

Burk i brasa

För att göra biokol hemma i liten skala behöver du en mindre metallburk med lock, biomassa att förkola och en eldstad eller vedpanna. Börja med att göra 10 hål i Kakelugn2_350metallburkens lock med en spik eller syl. Det går också bra att använda en gjutjärnsgryta och fästa loket med ståltråd. Det är dock väldigt viktigt att det finns en glipa mellan grytan och locken så att pyrolysgasen kan sippra ut. Fyll burken med biomassa. Det är roligt att prova sig fram med olika växtmaterial och se resultatet. Exempel på spännande biomassa att prova är tallkottar, avokadokärnor och nödskal. Sätt på locket och lägg in den fyllda burken i eldstan och tänd på. När brasan brunnit ett tag kan man se pyrolysgasen brinna som små lågor ut ur hålen i metallburkens lock. När lågorna försvinner är förkolningen klar. Ta ut burken först när brasan brunnit ut och kallnat. Nu har du gjort ditt eget biokol. Färdigt att blanda i jorden!

Branschföreningen Biokol Sverige välkomnar varmt nya medlemmar som vill engagera sig och lära sig mer om möjligheterna med biokol. Läs mer på www.biokolsverige.se

Varma hälsningar!