Om Branschföreningen Biokol Sverige

Branschföreningen Biokol Sverige bildades våren 2014 för att utgöra ett informations- och kommunikationsforum om biokol för alla.

Kunskapen om och användningen av biokol växer i stora delar av världen. I Sverige har biokol än så länge endast varit känt i små men entusiastiska kretsar. För att koppla ihop dessa entusiaster och dessutom samarbeta för att sprida informationen till fler startade vi Branschföreningen Biokol Sverige.

Just nu arbetar vi med det administrativa däribland att fylla denna hemsida med information. Du är varmt välkommen att kontakta oss för frågor kring föreningen och biokol.

Ta dig en härlig dag!

Mattias Gustafsson

Ordförande Branschföreningen Biokol Sverige

 

7 reaktion på “Om Branschföreningen Biokol Sverige

 1. Hej,
  jag undrar var man kan köpa biokol? Jag har letat efter Rölundas påsar, men inte hittat det någonstans.
  Jag bor i Nyköping.
  Mvh, Jenny

  • Hej Jenny,
   tyvärr finns inte biokol att köpa överallt vilket du märkt. Vi hoppas att det kommer fler återförsäljare inom kort. Mitt förslag är att du kontaktar Rölunda så kan de säkert tipsa om en återförsäljare nära dig. http://www.rolunda.com/#!kontakta-oss/con8

   Med vänliga hälsningar,
   Lotta

 2. Kan man använda iden storskaligt som en del av skogsbruk och därigenom aktivt dra ned kol från atmosfären i backen? Det är långsiktiga tankar, men en möjlighet att få ett pilotprojekt är att knoppa av från en befintlig verksamhet som denna. Finns någon från Skogsbruket som är med i föreningen för att exploatera denna möjlighet? Redan er hemsida kan vara en viktig kanal att sprida relevant information.
  Något omkring mitt spånande omkring om skogen möjliga roll här:
  http://downto.dagli.se/?p=147

  • Hej Dag,
   tack för din fråga och för att du delade med dig av dina intressanta tankar kring inlåsning av kol! När det gäller biokolproduktion inom skogsbruket och storskaligt låsa ner kol i marken och därmed förlänga kolcykeln så är det absolut möjligt. En ingång till att skogsbruket ska börja använda biokol är att titta på hur det växer i kolbottnar och en annan är att börja testa med biokol i plantskolorna. Det finns även energibolag som tittar på detta med klimatpositiv energiproduktion.
   Tyvärr har vi inte någon med i föreningen från skogsbruket idag men vi hoppas naturligtvis på att de får upp ögonen för biokol och för vår branschförening.

   Fler frågor och funderingar är varmt välkomna.
   Hälsningar,
   Mattias

 3. Hej Jag är intresserad av att starta en egen anläggning för biokol typ som en sådan i stockholm.
  Jag undrar vad en sådan anläggning kostar, vad man bör tänker på i planaringsstadiet, hur man ska gå tillväga overhuvudtaget.
  Hur stor areal behöver ,man,……
  Vad krävs för kvalitet på materialet,hur är det med målad eller lackad trä?
  hur mycket stör metall typ spikar osv. Vore tacksam för en väldig uttömmande svar på allt man bör tänka på .
  Jag vet att detta är ett stort ämne och förstår om ni inte kan svara på allt .
  Vem kan man vänder sig till för att starta detta projekt?

  • Hej,
   vad roligt att du är intresserad av att starta biokolproduktion. Som du skriver är det ett stort ämne och svårt att svara kort på.
   Jag återkommer med svar direkt till din mailadress.

   Trevlig dag!
   Mattias

 4. Hej.
  Jag har en stor stubbhög efter nyodling som jag skulle vilja göra biokol av,
  men kan inte hitta någon teknik som passar storskalig tillverkning av biokol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *